Tag Archives: Italiano

Rosso: Standing Tall Against the Test of Time

Eleven years and counting, still standing tall as ever. Meet Rosso, the envoy of high-end Italian dining from Jakarta. 

We live in an era when contemporary cuisine based on creativity, quality ingredients, and delicate presentations has taken the society by storm. The interesting part is at the same time, the movement to promote local values from traditional cuisines are also gaining prominence.

From budding home cooks to professional chefs, nowadays everyone is harnessing the wide availability of information and ingredients from all over the world to conjure up innovative cuisines by creating a synergy – partly inspired by traditional dishes, using the freshest possible ingredients, and applying modern cooking techniques. Not to forget, the dishes are also aesthetically presented.

Embracing the harmony of these aspects for years of its existence is Rosso. Tucked in the corner of the lobby level of the opulent hotel, Rosso clad itself with the color of red. The many windows of it invite the sunlight, evoking the much needed warmth and intimacy thanks to the gray skies Jakarta this rainy season.
There’s a light touch of Renaissance era found from the paintings on the ceiling of the restaurant. The elegant dining room is juxtaposed side-by-side with the lounge and the bar. In the back, an open kitchen for pasta and pizza serves also as a showroom for a wide collection of antipasti, cheese, and cold cuts available for lunchtime and Sunday brunch.

My virgin flight with Rosso started from a Sunday brunch back in 2008 during the time of Chef Alessandro Santi. It was deemed a rare find to be able to enjoy brunch culture back then in Jakarta. The next few years brought me to know chefs Oriana Tirabassi and her successor Paolo Gionfriddo, whom the former actually taught me personally about the many types of Italian cheese and further appreciation for an Italian element that always eludes me – gnocchi. Finally in 2016, Chef Gianfranco Pirrone reigns supreme.

Hailing from Sicily, Chef Franco is breathing his homeland’s charms and the best from twenty Italian regional cuisines to Rosso’s ever-evolving artistry. This January 2018, he will be unveiling a fresh lineup for the menu.

“Firstly – the Gourmet Pizza, which is the current hype in Italy. The concept itself is to elevate pizza to a new level. For example, by using porcini or foie gras as the topping. Or one can also use beef tartare and even applying scallop and lobster on a blackened pizza. I’m planning to introduce this as an appetizer”, explained Chef Franco.

Among the many varieties of fresh pasta available at Rosso, Chef Franco decided that 2018 would be a great start to introduce his childhood favorite – the cappelletti. Shaped like small hats, as the name implies, each cappelletti is filled with thickened lamb ragout and paired with creamy parmesan sauce and truffle butter.

“The cappelletti represents my family Sunday brunch back in Italy. Usually it was cooked by my mother or grandmother. This time I made a twist with the filling and the sauce for our guests”, shared the chef.

Growing up with his family foodie culture also inspired him to share other favorite recipes such as the veal tenderloin with walnut sauce and the perfectly cooked Australian tenderloin with gorgonzola sauce and roasted potatoes with caramelized shallots. For the desserts, the seemingly simple chocolate foam with coffee sauce, apricot, and mint actually delivers a sweet and satisfying ending from the whole ensemble.

Chef Franco also shared his other plans. “We are improving our Sunday Brunch from time to time. We try to limit the size of the buffet but we compensate it by presenting only the best produce. Cheese, cold cuts, mini ala carte dishes are available at your disposal. We try to serve our guests freshly cooked fish, meat, and pasta.”

“Additionally, we still have the risotto and pasta cooked on parmesan wheel every Sunday. I have also an idea to bring this concept for dinner. I want to present it to the guest personally by using the trolley. Let’s see if they will like it”, says Chef Franco confidently.

Rosso of Shangri-La Hotel Jakarta has become a role model for other Italian restaurants in Jakarta and has been so for the past eleven years of its existence. It is apparent that Rosso never shies away from the face of competition and today, what it presents us is a testament about how the preservation of pride and authenticity of traditional Italian cuisine can adapt harmoniously with the ever-changing dynamics of modern restaurant business.

ROSSO, Shangri-La Jakarta | Kota BNI, Jalan Jend. Sudirman Kav. 1, Jakarta | T: +62 21 2922 9999

Original link:

Images by: Shangri-La Jakarta


Chef Matteo Meacci: Back to the Roots (Passion, 2018)

Reviving Ambiente of Aryaduta Jakarta as one of the oldest Italian restaurants in Jakarta is no easy task. As its executive chef, Mr Matteo Meacci shared us his thoughts about the highly competitive F&B industry and his profound love for food from his Italian roots.

Can you highlight your experiences so far working in Indonesia?

Spending most of my time in Europe, I have always been attracted to Asia and I wanted to see Indonesia especially. I was very fortunate to have the opportunity to work here, first with Ocha & Bella for two years and then moved out to Singapore for a few months only to return here again.

Later I was working as an executive chef at De Luca, and then at a hotel in Jakarta and a resort in Lombok. Finally I found my way again to Jakarta and working for Aryaduta as the executive chef for Ambiente. The restaurant will be the first milestone of other new openings that I will personally oversee at other establishments owned by the group.

What is your source of inspiration for cooking? 

Every Italian chef anywhere in the world, they all started from their homes. They learn recipes from their mothers and grandmothers. They all started by helping in the kitchen and became interested with the whole process. Maybe not everybody, but at least 90% cooks from Italy started out like this. Mine came from my grandmother mostly.

That’s the cultural idea that we bring everywhere in the world – something that I experienced when I was a kid, something that my grandma influenced me, and something that I would like to share for everyone.

What can the crowd expect from the new Ambiente?

We want to make our version of home style food – very Italian, classic, and also casual. So basically, it’s about doing the simple things in good way. Our concept is to create dishes perfect for sharing – like cold cuts and cheese on a board for example. Even the mains will be suitable for sharing as well.

This is something that will bring people together. At restaurant or at home, when you have hearty food for everyone, that makes it interesting. People will enjoy not just the food; but the conversation, the act of passing the food around, and the togetherness. That’s what we would like to introduce here.

What sort influence would you like to have here in Ambiente based on your upbringing?

I came from Lucca, a small town in Tuscany – near Pisa and Florence. It’s a very beautiful town on the mountainous part of the region but still close to the sea. We are used to cook seafood, meat, and even games like wild boar or deer. When I return home during holidays, I would definitely eat cold cuts and steaks – T-bones grilled rare with only salt, pepper, and extra virgin olive oil. In Italy, we have a lot of cold cuts variety and here we only have few. That’s why I’d like us to have a homemade version of bresaola or salami here in Ambiente.

I understand also that it’s a tough period for restaurant businesses especially when dealing with imported products. That’s why we need to make do with what we have and use more local ingredients. Here, we cure the meat like in Italy and try to reach the authentic taste. Of course it’s been challenging because of the weather and the humidity. But so far the first results have been good and we’d like to continue doing so.

Living in Indonesia for quite some time now, surely you already have favorite Indonesian dishes.

Yes, it is something that many ‘bule’ really like from Indonesian food – sate ayam! It has peanut sauce, not too spicy, and there’s this charcoal taste thanks to the grilled meat. Other than that, I also like rendang and mie goreng. Those three are my most favorite here!

What would be your future plans as a chef? 

I was really impressed when one time I went to Japan for a week. It has great food, great people, and a strong culture. Although there are many expats there, I think Japan is still a relatively closed country. However, I would love to have an opportunity one day to work there.

My ultimate dream is to retire when I reach 50 and open my own small restaurant, trattoria-style in New Zealand! The country is like a big farm. It has great produce, meat, water, and weather. I imagine opening up my restaurant there, serving the best ingredients and seasonal menu for the guests. It would be wonderful!

Original link:

Images by: Dwi N. Hadi

Double Cheesy Bites & Pepperoni Jalapeño Pizza – Dua Keseruan Baru dari PHD!

Kembali ada yang baru dari PHD di awal tahun 2017 ini!

Akrab bertahun-tahun dengan berbagai sajian pizza klasiknya serta pinggirannya yang beraneka ragam, PHD masih saja memanjakan kita dengan banyak pilihan baru setiap musimnya. Kali ini PHD tidak sungkan-sungkan langsung mengenalkan dua hal baru untuk para penggemarnya!

Penampilan menggoda Double Cheesy Bites

Langsung menuju yang pertama adalah Double Cheesy Bites. Crust yang satu ini memadukan dua rasa nikmatnya sosis ayam dengan keju mozzarella. Tidak cukup sampai di situ; PHD juga memperkenalkan nacho cheese dip yang rupa-rupanya cocok banget dengan pinggiran teranyar yang satu ini.

Oh that nacho cheese dip!

Jadi bayangin deh dua rasa sosis dan keju dalam tiap gigitannya saling melengkapi satu sama lain. Terlebih ketika dicelupkan ke dalam nacho cheese dip yang gurih gurih gurih nikmat!

Heits, jangan terbawa senang di sana dulu karena PHD punya satu kejutan lagi untuk kita semua.

Adalah Pepperoni Jalapeño yang kini menjadi topping pizza terbaru dari PHD. Sebagai penggemar Meat Lovers sejak jaman baheula; inovasi pizza bertopping daging selalu membuat saya penasaran. Uniknya, semakin dalam eksplorasi rasa yang bisa kita dapatkan meski dengan topping yang terlihat sederhana.

Look at ’em pepperoni! It’s the Pepperoni Jalapeño Pizza!

Meski berbekal dua topping saja, PHD tidak segan menutup setiap jengkal pizzanya dengan banyak pepperoni dan cabe jalapeño yang pedas nan segar diantaranya. Sebagai topping klasik, pepperoni ketika tersaji panas terasa lembut sekaligus juicy. Ketika tersaji banyak, surely you are in heaven!

Menyempatkan mencoba perpaduan antara pinggiran baru dengan pizza jenis teranyar ini adalah petualangan tersendiri yang tidak boleh dilewatkan!

Tersedia dalam ukuran reguler dan jumbo, Pepperoni Jalapeño juga bisa dipadukan dengan pinggiran original, stuffed crust, ataupun sausage crust. Dimulai dari harga IDR 78,000 untuk pizzanya dan dengan tambahan Double Cheesy Bites di harga IDR 98,000.

Pastinya gak ada alasan untuk PHD datang telat dengan pizzanya yang panas mengepul dalam 30 menit ke rumah kamu. Telat sedikit maka kamu akan mendapatkan voucher pizza GRATIS untuk pembelian berikutnya!

So, pastikan makan-makan seru kamu bersama teman-teman dan keluarga akhir minggu ini menjadi lebih asyik!

Finally, the new look of PHD beverages!

Pepperoni Jalapeño dengan Double Cheesy Bites? Double enaknya, double serunya!


Setiap pembelian pizza dengan pinggiran Double Cheesy Bites akan mendapatkan gratis 1 Original Reguler Meaty.

Promo berlaku dari 20 – 26 Maret 2017

Halal certified
Delivery and takeaway only. Dine-in only available on selected outlets.

Phone: +62 21 1500 600


How to Serve Fettuccine Alfredo, the Right Way

Ever wonder what the classic recipe of fettuccine Alfredo look like? Here’s a restaurant in Italy who started all the havoc and they do showcase the tossing freshly in front of the customers!

While it may seem very straightforward with only butter and parmesan as the main elements of the pasta, certainly you can never substitute this experience anywhere else.

PS: Check also the true history behind this iconic dish at the restaurant’s website >> http://www.ilveroalfredo.it/en/history/

Credit: Food Envy & Hilton Hostels

Fresh From the Oven: PHD’s BBQ Frankfurter Pizza!

Selalu saja ada kejutan dari PHD! Bertepatan dengan penghujung tahun 2016, PHD kini mengenalkan varian baru yang cocok banget untuk dosis pizza harian kamu serta pastinya untuk acara BBQ party di akhir tahun nanti.

Please welcome BBQ Frankfurter Pizza!

BBQ Frankfurter Pizza 1

Bicara soal panggang memanggang steak dan sosis di akhir tahun, tentunya kehadiran BBQ sauce tidak bisa lepas dari keseruan kumpul bareng dan menikmati acara makan-makannya. Bagaimana tidak, saus tradisional dengan citarasa gurih, manis, dan asam yang menyegarkan ini menjadi fondasi dari varian pizza terbaru PHD kali ini.

Dengan berbagai bubuhan topping lezat seperti sosis, daging cincang, bawang serta cabe jalapeño yang berlapiskan keju; BBQ Frankfurter Pizza dilumuri juga dengan saus tomat serta mustard. Duh, mambayangkannya saja sudah bikin ngiler!

BBQ Frankfurter Pizza 2

Khusus untuk pizza ini; PHD menggunakan sosis khusus yang lebih meaty, lebih berisi, dan memiliki kedalaman rasa yang berbeda dengan sosis lainnya.

Jadi sudah terbayang dong pastinya? Pizza hangat yang dikirim kilat dalam kurun kurang dari 30 menit yang berisikan saus BBQ yang kaya rasa, sosis yang juicy, serta harmoni banyak topping lainnya akan dalam sekejap dinikmati untuk malam minggu bersama keluarga, bersama teman-teman saat menonton pertandingan sepakbola, ataupun dengan rekan-rekan kerja yang butuh ekstra tenaga sebelum lembur.

Eits, tapi tidak hanya itu. Ada satu lagi surprise dari PHD yang tampil kali ini. Yup, tiada lain tiada bukan adalah pinggiran Duo Cheesy yang super lezat! Kali ini setiap potongan pizza pesanan kamu bisa dilengkapi dengan dua crust dengan keju yang berbeda – Cheddar dan Mozzarella!

BBQ Frankfurter Pizza 3

Jadi pastikan kamu membayangkan sekali lagi kombinasi heavenly dari BBQ Frankfurter Pizza dengan Duo Cheesy. Like chocolate, pizza and cheese will definitely bring you happiness!

Tersedia dalam dua ukuran reguler maupun jumbo, BBQ Frankfurter Pizza tetap bisa kamu nikmati dengan original crust, stuffed crust, ataupun sausage crust. Tapi rasanya sayang banget kalo Duo Cheesy kali ini kamu lewatkan. Setelah dicoba, ternyata berpadu banget loh keduanya!

BBQ Frankfurter Pizza 4

Buat kamu yang ingin paket lebih lengkap, PHD menyediakan pilihan paket Mantap yang berisikan regular size BBQ Frankfurter Pizza dengan Duo Cheesy crust serta ditambah Sunny Peach Flatbread yang berlapiskan vla rasa vanilla, keju, serta potongan buah peach serta saus strawberry dan bisa ditambah dengan dua minuman ringan. Paket ini dibanderol dengan harga yang memadai banget, cukup IDR 130,000 saja!

Seperti biasa, PHD gak pernah neko-neko untuk perkara pizza yang tiba lebih dari 30 menit. It’s either delivered under 30 minutes atau #GakPakaiAlasan, kamu akan mendapatkan voucher untuk pizza GRATIS!

Jadi tunggu apa lagi? Dengan segala kelebihan ini, pastikan hari kamu berakhir menyenangkan dengan BBQ Frankfurter Pizza dari PHD!

Halal certified
Delivery and takeaway only. Dine-in only available on selected outlets.

Phone: +62 21 1500 600